Банан – смачний і поживний продукт, єдиний з тропічних фруктів, який можна вводити в раціон грудничка. Банани добре втамовують голод і насичують організм важливими вітамінами, мінералами, корисними елементами. Одні педіатри рекомендують давати цей продукт для грудничка вже в шість місяців, інші вважають, що до восьми місяців фрукт може бути небезпечний. Давайте докладніше розберемося, зі скількох місяців давати дитині банан і в яких кількостях.
Корисні властивості
Тропічні фрукти містять велику кількість вітамінів і корисних речовин серед яких, вітаміни групи В, аскорбінова кислота (вітамін С), калій і магній, залізо і натрій, крохмаль і клітковина. Велика перевага бананів, що вони легко і швидко засвоюються, що важливо для дитячого організму. Продукт виконує наступні корисні функції:
- Поліпшує склад крові і підвищує рівень гемоглобіну;
- Формує кісткову і м’язову тканину;
- Стимулює роботу мозку;
- Заряджає організм енергією і піднімає настрій;
- Знімає втому і відновлює сили;
- Сприяє зростанню організму в цілому;
- Підвищує концентрацію уваги;
- Нормалізує роботу кишечника;
- Зміцнює стінки судин і серце;
- Покращує стан зубів, слизової оболонки і шкіри;
- Підвищує імунітет.
До речі, банан стане прекрасним засобом від укусу комарів, якщо більше нічого немає під рукою. Просто потріть місце укусу внутрішньою стороною бананової шкірки, і сверблячка затихне.
Коли давати банан грудничку
Відповідним віком вважається другий місяць введення прикорму. Банан можна дати малюку вже після включення яблук і груш, кабачка і картоплі, брокколі і цвітної капусти, моркви і деяких інших овочів. У шість місяців малюку можна спробувати дати половину чайної ложечки бананового пюре, в подальшому годувати таким блюдом дитини не частіше ніж один раз на 7-10 днів.
Після восьми місяців пюре дають в більш густої консистенції, а після дев’яти можна годувати свіжим цільним плодом (четвертинка фрукта). Після десяти місяців дозволено включати багатокомпонентні страви з бананом, в тому числі фруктовий салат, запіканку, кашу. Також в цьому віці вже дають по половинці цілого свіжого плоду.
У будь-якому випадку, коли можна давати банан грудничку, вирішують батьки. Але не можна давати дорослий прикорм в перші місяці життя! Він посилює коліки у новонароджених, провокує отруєння і поява алергічної реакції. Грудним малюкам дорослу їжу починають давати не раніше півроку, дітям на штучному або змішаному вигодовуванні – приблизно в чотири місяці.
Як правильно давати банан дитині
Починайте прикорм з половини чайної ложки рідкого бананового пюре. У перший час розбавляйте блюдо грудним молоком, кип’яченою водою або розведеної молочною сумішшю. Дітям до року не рекомендується готувати з сіллю і перцем. Для смаку можна додати кілька крапель олії. Перший час давайте фрукт тільки після термічної обробки. Після 8-9 місяців можна давати свіжий банан і змішувати продукт з іншими інгредієнтами.
Після першої проби тропічного фрукта уважно простежте за самопочуттям малюка, так як може проявитися алергія на банани у грудничка, отруєння і порушення стільця. Якщо ви помітили подібні симптоми, негайно виключіть продукт з харчування крихти і зверніться до педіатра. Він правильно поставить діагноз, підбере відповідне харчування і лікування.
Якщо у малюка немає алергії на продукт, то пюре з банана дають малюкові без побоювань раз в тиждень, потім починають вводити нові страви з цим фруктом. Уважно вибирайте і правильно зберігайте плоди. Важливо, щоб це був свіжий стиглий плід рівного жовтого кольору без чорних крапок, плям і гнилі. До речі, щоб він швидше дозрів, можна покласти продукт разом з яблуком.
Банани зберігають в сухому, темному і прохолодному місці до п’яти діб. Не зберігайте фрукт в холодильнику, так він швидше зіпсується і вбере запахи інших продуктів! Крім того, не можна зберігати плоди в зав’язаному пакеті, так як до фрукту повинно надходити повітря.
Банани не рекомендуються дітям із зайвою вагою і схильним до ожиріння, при проблемах зі стільцем (особливо запори, розлади кишечника), так як продукт містить велику кількість крохмалю і сахарози. Банани категорично не можна дітям, які страждають на цукровий діабет. І не забувайте, що це гіпоалергенний фрукт, тому вводіть продукт в раціон малюка обережно.
Перше бананове пюре для прикорму
Візьміть плід і ретельно очистіть від шкірки і прожилок, зріжте кінці. Потім проваріть половинку фрукта 5-7 хвилин на водяній бані або в пароварці. Після цього збийте фрукт блендером, міксером, або потовчіть виделкою, розбавте кип’яченою водою, грудним молоком або з молочною сумішшю, яку щойно приготували.
Малюкам більш старшого віку можна готувати пюре зі свіжого плоду. Для цього почистіть банан і розімніть виделкою або натріть на тертці. Потім в блюдо можна додати натуральний йогурт або нежирний дитячий кефір.
Яблучно-бананове пюре
Візьміть по половині очищеного яблука і банана. Яблука для грудничка краще брати зелені, так як вони менш алергенні. Яблуко порізати і проваріть до кипіння у воді (¼ склянки), потім варіть ще сім хвилин на повільному вогні. Змішайте отриманий продукт з бананом, можна збити в блендері. Додайте трохи натурального йогурту або нежирного кефіру (1-2%).
Каша з фруктами
- Банан – ½ шт.;
- Абрикос або персик – 2 шт.;
- Вода – 4 столові ложки;
- Рисова крупа – 2 стол. ложки.
Відварити рисову кашу на воді окремо. Абрикоси або персики очистіть від шкірки. Щоб полегшити завдання, зробіть надріз хрест-навхрест, а потім на кілька хвилин у гарячу воду. Тоді шкурку буде легко зняти. Видаліть з плодів кісточки і поріжте на дрібні шматочки. Порізані фрукти тушкуйте в воді під кришкою десять хвилин. Потім разом з очищеним бананом збийте в блендері і змішайте з готовою кашею. До речі, замість рисової каші підійде вівсянка.
Сирна запіканка з бананом
- Сир – 200 гр;
- Банан – 1 шт .;
- Борошно – 100 гр (½ склянки);
- Молоко 100 гр (½ склянки);
- Яйце куряче – 1 шт. (Можна взяти три перепелиних);
- Ізюм або курага – 50 гр.
Сухофрукти вимочити попередньо у воді 15-20 хвилин, курагу порізати. Сир розім’яти виделкою і додати яйце, всипати борошно. Масу перемішати і влити молоко, ретельно перемішати. Банан почистити від шкірки і прожилок, прибрати кінці і порізати. Додати фрукт до молочно-сирної суміші, покласти сухофрукти і ще раз перемішати. Отриману масу викладаємо в ємність для запікання і випікаємо 15 хвилин на 200 градусів.
Сирне печиво з бананом для маленьких
- Сир – 250 гр;
- Банан – 1 шт .;
- Борошно – 4 столові ложки.
Банан почистіть і розімніть вилкою, додайте сир і перемішайте. Поступово засипте борошно і знову перемішайте. З отриманої маси зліпити печиво будь-якої форми і викладіть на деко з папером для запікання. Або суміш можна розкласти по формах. Випікайте 10-12 хвилин при 180 градусах, потім переверніть і залиште ще на десять хвилин. У тісто також можна додати подрібнені сухофрукти, а готове печиво посипати цукровою пудрою.