Страви з курки часто з’являються на столі наших співвітчизників, тому кожній молодій мамі цікаво, з якого віку можна почати давати дитині курку. Давайте розберемо, чи корисна курка для дітей першого року життя, а також що приготувати з такої птиці для дитячого меню.
Користь курячого м’яса
Курятина є джерелом білків, в яких присутні всі важливі для розвитку дітей амінокислоти.
Оскільки в курці міститься мало жирів, таке м’ясо відносять до дієтичних продуктів.
З м’яса курки дитина буде отримувати залізо, кобальт, фосфор, цинк і багато інших мікроелементів, а також вітамінів.
Оскільки структура страв з курки більш щільна, малюк буде активніше вчитися жувати.
Шкода від курки для дитини
На білки, що містяться в курячому м’ясі, у деяких діток з’являється алергія. Її симптоми часто представлені висипом, свербінням шкіри, набряком.
При надмірному вживанні курки зростає навантаження на нирки і шлунково-кишкового тракту малюка.
Купується в магазині курятина буває сумнівної якості і може містити шкідливі речовини, наприклад, антибіотики. Намагайтеся купувати домашню курочку в перевірених місцях.
З якого віку можна давати
Введення курки в раціон дітей починають з 8 місяців у вигляді м’ясного пюре після знайомства з менш алергенними видами м’яса (кролятиною, індичкою). Нежирну частина птиці відварюють до готовності, а потім подрібнюють блендером.
Щоб пюре набуло ніжну консистенцію і більше сподобалося малюку, його розводять грудним молоком або невеликою кількістю суміші.
Цікаво: як вибрати скейт для дитини
Перша порція такого пюре повинна становити половинку чайної ложечки. При нормальній переносимості кількість поступово збільшується.
Через місяць після знайомства з відварною куркою дитині можна почати давати курячий бульйон, додаючи його в кількості 30-50 мл в овочеві пюре або супи з овочів і круп. У перший раз в овочеве блюдо додають всього 1-2 ложечки бульйону, перевіряючи реакцію організму крихти. Якщо ознак алергії та інших проблем не виникло, кількість бульйону повільно підвищують.
Для дитини в 1 рік допустимо варити курячий суп на бульйоні. Також діткам старше року починають давати страви з курячого фаршу (приготованого вдома), які відварюють або запікають у духовці. Смажену курку не слід пропонувати дітям мінімум до 3-річного віку.
Як приготувати суфле з курки
Приготоване за цим рецептом суфле рекомендовано дітям старше 1 року.
Таке блюдо з курячого м’яса подобається малюкам своєю ніжною консистенцією і приємним смаком.
Для його приготування візьміть:
- 100 г відвареного філе курки
- 1 куряче яйце
- 1 ст. ложку рису
- 2 ст. ложки молока
- 1 ч. ложку вершкового масла
Спочатку зварене до готовності філе нарізають шматочками і подрібнюють блендером до однорідності. Рис відварюють з додаванням молока, щоб вийшла в’язка каша. Її додають до курячого пюре і знову подрібнюють блендером.
У масу вводять спочатку жовток, а потім розтоплене масло. Окремо збивають білок до отримання густої піни, після чого акуратно перемішують його з курячої масою і викладають в формочку. Суфле готують на пару близько 20 хвилин, а після остудженому виймають з форми. Подають таку страву як самостійно, так і з різним гарніром, наприклад, гречаною кашею.
Цікаво: як вибрати телефон для дітей
Інші рецепти з курки для дитини
Фрикадельки (з 1 року)
Основним інгредієнтом такої страви є фарш з курки, який рекомендується зробити зі свіжого м’яса самостійно. На 400 г фаршу візьміть 1 яйце і 50 г хліба, який слід замочити в невеликій кількості молока, а потім віджати. Змішавши компоненти, сформуйте кульки завбільшки з волоський горіх. Їх слід відварити в киплячій воді або на пару протягом 10-15 хвилин.
Суп з гарбузом і куркою (з 1 року)
Відваріть до готовності 100 г курячого філе, дайте йому охолонути, а потім дрібно наріжте. Почистіть і поріжте на шматочки 150 г гарбуза, відваріть до м’якості.
Очистіть невелику моркву і натріть на тертці, додайте до неї відчищенну та порізану шматочками половинку цибулини. Тушкуйте цибулю і моркву в 1 ч. ложці вершкового масла з додаванням 5 ст. ложок бульйону, в якому варилася курка. Готуйте овочі на середньому вогні до моменту, коли рідина випарується.
Цікаво: чим зайняти дитину на новий рік
Помістіть моркву, цибулю і гарбуз в блендер, додайте 5 ст. ложок бульйону, після чого зробіть пюре. Далі розбавте його бульйоном до бажаної густоти, а перед подачею покладіть в тарілку з гарбузовим супом нарізану курку і зелень.
Парові котлети (з 1 року)
Для такої страви на кожні 100 г курячого м’яса візьміть 20 г білого хліба, а також 25 мл молока. М’ясо може бути з грудки або ніжок, але обов’язково без шкірки і сухожиль. Подрібнивши його в фарш, додайте замочений в молоці хліб, а потім все добре перемішайте. Сформувавши котлети, приготуйте їх на пару протягом 15-20 хвилин.
Курячі сосиски (з 1 року)
Щоб зробити домашні сосиски з філе курки, наріжте м’ясо шматочками і пропустіть через м’ясорубку. Додайте до одержаного фаршу яйце або трохи молока, посоліть і ретельно перемішайте. Також в фарш можна додати відварені овочі або шматочки сиру. Загорніть курячий фарш в порізаний на прямокутники пакет для запікання або шматочки фольги. Закрутіть кінці «сосисок», а потім відваріть або запечіть такий напівфабрикат до готовності.
Плов в мультиварці (з 3 років)
Почистіть 1 невелику цибулину і 1 середню моркву. Цибулю дрібно наріжте, а морквину натріть. Встановіть в мультиварці режим «гасіння» або «жарка». Розігрів трохи рослинного масла, додайте в нього цибулю і моркву. Поки овочі обсмажуються, поріжте 300 г свіжого курячого м’яса невеликими шматочками. Покладіть курятину в мультиварку, посоліть і додайте столову ложку томатного соусу.
Обсмажуйте м’ясо з овочами близько 10 хвилин. Промийте 300 г дліннозернового рису і додайте його в мультиварку до курки. Налийте воду, щоб вона приблизно на 2 см покривала всі інгредієнти. Закривши кришку мультиварки, готуйте страву близько 20-30 хвилин до готовності рису.
Цікаво: телескоп для дитини
Гуляш (з 3 років)
Візьміть 200 г курятини без шкірки і сухожиль, обмийте і наріжте кубиками. Розігрійте на сковороді трохи рослинного або вершкового масла, а потім обсмажте в ньому курку до появи рум’яної скоринки. Посоліть м’ясо, додайте до нього нарізану цибулину, натерту на дрібній тертці моркву і чайну ложку борошна, трохи посмажте все разом (5-7 хвилин). Перекладіть блюдо в каструльку, залийте м’ясо бульйоном і додайте в нього 10 г томатної пасти і 20 г сметани. Закрийте кришкою і тушкуйте на маленькому вогні близько 20-30 хвилин.