Супи – необхідне блюдо, яке повинно входити в щоденний раціон кожної дитини. Прикорм малюка починають з введення овочів, потім грудничку дають безглютенові і безмолочні кашки, гіпоалергенні фрукти, соки. Перші вегетаріанські супи з овочами дають дитині вже в 6-7 місяців після включення овочевих пюре. Перший супчик малюка представляє пюре з овочів, розведене водою або овочевим відваром, приготоване без солі та інших спецій.
Суп для дитини
Потім в раціон дитини ближче до року поступово вводять супи на курячому і м’ясному бульйоні, рецепти з локшиною і фрикадельками, молочні супи. Після року в раціон включають рибний суп, борщ і дитячий борщ. У віці 1,5-2 років починають готувати гороховий і квасолевий супи. А ось від страв з грибами краще відмовитися мінімум до трьох-чотирьох років. Давайте розберемося докладніше, як і з якого віку можна давати дітям суп. Дізнаємося правила і рецепти приготування страв для самих маленьких і малюків постарше.
Які супи давати в прикорм
Педіатри радять включати супи з 6-7 місяців після введення овочів. Перші страви повинні бути максимально простими і складатися не більше з двох компонентів. Добре підійдуть кабачки, гарбуз, картопля, морква, кольорова капуста та брокколі. Поступово в рецептуру включають нові інгредієнти і дають вже трьох- і чотирьохкомпонентні страви. Овочеві супи багаті мінералами і вітамінами, корисними органічними кислотами і рослинними волокнами. Такий склад забезпечує повноцінний ріст і правильний розвиток кожної дитини.
Спочатку страва повинна мати пюреподібну або кремоподібну консистенцію, а інгредієнти повинні бути подрібнені. Малюкові повинно бути зручно і комфортно їсти, адже він ще не вміє жувати добре. Поступово збільшуйте кількість бульйону. У рік малюкові вже можна дати традиційний рідкий супчик з дрібно порізаними шматочками овочів.
Шматочки м’яса і курки, маленькі фрикадельки додають в суп віком 9-10 місяців. У 11-12 місяців в супчик можна додати подрібнену рибу. При приготуванні таких страв м’ясо або рибу варять окремо від бульйону, потім дрібно ріжуть або пропускають через блендер і додають в готовий суп. Готують таку їжу тільки на овочевому бульйоні!
Серед м’ясних виробів грудничку чудово підійдуть курка і індичка, яловичина, кролик. З риби дитині в першу чергу дають нежирні сорти, серед яких річковий окунь, хек і минтай, судак і пікша. А ось суп на м’ясному або рибному бульйоні не рекомендується дітям до трьох років. При варінні риба та м’ясо виділяють певні речовини, які важко засвоюються і перетравлюються, негативно впливають на роботу травлення маленької дитини.
Після року в раціон включають молочні супи з локшиною, вермішеллю або крупами. Така їжа наповнена вітамінами і мінералами, крохмалем і рослинними білками. Це дуже поживний супчик, який швидко насичує організм і при необхідності допомагає набрати вагу. Педіатри рекомендують варити крупи та макаронні вироби окремо, а потім заливати компоненти підігрітим молоком. Крім того, в перший час молоко краще розбавляти водою.
Багато батьків цікавляться, чи можна діткам грибний суп. Педіатри радять давати страви з грибами ближче до 6-7 років. Гриби – небезпечний і важкий продукт, який через вміст хітину дуже важко і довго засвоюється. Це призводить до розладу шлунка, порушення травлення і стільця. Крім того, гриби добре вбирають токсини і отруйні речовини з грунту і навколишнього середовища, що може викликати отруєння.
Як включати супи в прикорм
- У перший раз приготуйте малюкові овочеве пюре з одного інгредієнта і розбавте овочевим відваром так, щоб страва отримала консистенцію пюре. Можна збити пюре з бульйоном ще раз;
- Дайте малюкові спробувати блюдо в кількості половини або однієї чайної ложки і поспостерігайте за самопочуттям крихти. Якщо ви помітили симптоми харчової алергії, розлади шлунка або порушення стільця, відкладіть введення і зверніться до лікаря;
- Якщо негативної реакції немає, продовжуйте давати супчик і поступово збільшуйте порцію до 80-100 мл. Це добова норма для дитини 6-7 місяців, в 8-9 місяців норму підвищують до 150 мл, до року – до 180 мл. Для малюка 1,5-2 років порція супу становить 200-220 мл;
- Перед варінням інгредієнти ретельно відбирають, промивають і очищають. Якщо це м’ясо, філе залишають на 1-2 години в холодній воді. Крупи перебирають і промивають в холодній воді;
- При варінні не використовують спеції. Після року в рецепт за бажанням можна додати сіль і трохи перцю. Для смаку супчик заправляють сметаною. Овочеві супи-пюре можна заправити чайною ложкою рослинного масла, а в молочні страви кладуть вершкове масло;
- Не обсмажуйте компоненти для рецепта. Овочі та інші продукти потрібно варити, запікати або злегка тушити в рослинному маслі;
- При включенні нового блюда кожен інгредієнт в його складі повинен бути вже введений в раціон грудничка;
- Не змушуйте дитину їсти насильно, якщо вона не хоче. Не привчайте дітей їсти за телевізором або грою.
Рецепти супів для грудничка
Овочевий суп-пюре в перший прикорм
Для приготування першого супчика візьміть брокколі або кольорову капусту, промийте овоч і розділіть на суцвіття. Залиште в прохолодній воді на одну-дві години, потім опустіть в киплячу воду і варіть до м’якості близько шести-семи хвилин. Готову капусту пропускають через блендер і заливають овочевим бульйоном. Надалі в цей рецепт можна додати моркву і картоплю.
Овочевий крем-суп з куркою для грудничка 8 місяців
- Гарбуз – 10 грам м’якоті;
- Морква – ½ штуки;
- Картопля – ½ плода;
- Куряче філе – 20 грам;
- Перепелине яйце – 1 варений жовток;
- Подрібнена зелень – 1 чайн. ложка;
- Соняшникова олія – 1 чайн. ложки.
Підготувати овочі. Гарбуз і картоплю відварити, моркву дрібно порізати й протушити 3-4 хвилини. Курку зварити окремо, порізати на дрібні шматочки. Овочі перемішати, додати жовток і курку, подрібнити в блендері. В готовий супчик влити за бажанням трохи відвару після гарбуза. Масу перемішати, додати рослинне масло і посипати зеленню.
Молочний суп для дитини в рік
- Молоко – 1,5 л;
- Вода – 0,5 л;
- Вермішель або домашня локшина – 50 грам.
Для приготування супчика краще використовувати домашню локшину. Для цього знадобиться куряче яйце і 100 грам пшеничного борошна першого сорту. Яйце збивають окремо і змішують з борошном. Замішують круте тісто, яке кладуть в целофановий пакет або харчову плівку і прибирають на 30 хвилин в холодильник. Готове тісто ріжуть на шматочки, обвалюють у борошні, розгортають і залишають до повного висихання. Отримані сухі коржі ріжуть на тонку локшину.
Для приготування молочного супу макаронні вироби відправляють в киплячу воду і варять до готовності 8-10 хвилин. Локшину або вермішель треба відкинути на друшляк. Коли вони стекут, покласти в кипляче молоко і варити ще хвилини три. У готову страву покласти шматочок вершкового масла.
Молочний рисовий суп для однорічного малюка
- Рис – 150 гр;
- Вода – 0,5 л;
- Молоко – 1,5 л.
Рис промивають і перебирають. Зерна варять у воді до готовності, зайву рідину зливають і додають в попередньо підігріте молоко. Блюдо варять на маленькому вогні ще близько двадцяти хвилин, регулярно перемішуючи рис. Замість рису можна взяти вівсяні пластівці, кукурудзяну або ячну крупу, перловку. Гречку брати не рекомендується, так як в поєднанні з молоком вона дуже важко і довго перетравлюється.
Суп з фрикадельками
- Яловичий або курячий фарш без солі – 200 гр;
- Куряче яйце – 1 жовток;
- Картопля – 2 штуки;
- Морква – 1 штука;
- Цибулина – ½ головки.
Овочі почистити, цибулину і моркву дрібно порізати, тушити в рослинному маслі. Картоплю порізати і зварити окремо. Готові інгредієнти розім’яти виделкою, а фарш змішати з яйцем і сформувати фрикадельки. Покласти овочі і фрикадельки в картопляний бульйон. Варити, поки не спливуть фрикадельки. Такий супчик підійде дітям старше 9-10 місяців.
Суп з фрикадельками і вермішеллю
- Яловичий або курячий фарш без солі – 300 гр;
- Картопля – 2 штуки;
- Морква – 1 штука;
- Цибулина – 1 штука;
- Вермішель коротка – 50 грам.
Такий рецепт підходить для дітей старше 1,5 років. Овочі почистити і порізати, крім цибулини. У киплячу підсолену воду покласти картоплю і цілу цибулину. Сформувати з фаршу фрикадельки і додати в бульйон через п’ять хвилин. Морквину тушити близько трьох хвилин і покласти в суп, коли звариться картопля. Всипати вермішель і варити ще 5-7 хвилин. З готового блюда вийняти цибулину шумівкою, за бажанням можна додати посічену свіжу зелень. Добре підходить петрушка або кріп.
Курячий суп з квасолею для дітей 1,5-2 роки
- Куряче філе – 200 гр;
- Квасоля – ½ склянки;
- Картопля – 3 штуки;
- Цибулина – 1 штука;
- Морква – 1 штука.
Для приготування дитячих супів можна брати консервовану квасолю або консервований горошок! Консервовані продукти містять велику кількість хімії та небезпечних компонентів, які негативно позначаються на травленні малюка.
Квасолю промийте, переберіть і замочіть на 8-12 годин у холодній воді. Потім злийте воду і варіть до готовності. Курку зваріть окремо. Овочі почистіть та поріжте. Цибулю і моркву трохи тушкуйте. Якщо малюки вже їдять томати, можна додати порізані помідори без шкірки. Картоплю засипають до квасолі, коли вона стане м’якою, і варять тепер до м’якості картоплі. За п’ять хвилин до готовності в блюдо кладуть цибулю і моркву. Курку дрібно нарізають і кладуть у вже готову страву.
Гороховий суп з м’ясом для грудничка
- Горох – 1 стакан;
- Яловичина – 100 гр;
- Картопля – 2 штуки;
- Морква – 1 штука;
- Цибулина – 1 штука.
Горох перебрати і замочити в холодній воді на 8-10 годин. Потім воду злийте і залийте нову. Поставте горох варитися. Цибулю і моркву почистіть та дрібно наріжте, тушкуйте в рослинному маслі. Очищену картоплю треба порізати і додати до гороху через 1,5 години з початку варіння.
Варити до м’якості картоплі. За п’ять хвилин до готовності покласти в суп цибулю і моркву. Яловичину варити окремо до готовності 1,5-2 години. Готове м’ясо дрібно порізати і додати в готовий суп. Блюдо прикрашають порізаною зеленню петрушки або кропу. Такий суп, як і квасолевий, дають дітям після 1,5 років.
Грибний суп-пюре для дітей старше трьох років
- Свіжі печериці – 250 гр;
- Пшеничне борошно – 2 стол. ложки;
- Цибуля – 1 головка;
- Молоко – 2 склянки;
- Вершкове масло – 40 гр;
- Вершки 5% – 100 мл.
Печериці вважаються найбільш безпечними грибами, так як вони вирощені в тепличних або фермерських умовах далеко від доріг, заводів та інших негативних факторів. Такі гриби не вбирають хімікати і небезпечні речовини. Крім того, ви не помилитеся і не виберете отруйний гриб, як це може статися під час збирання грибів у лісі.
Лук і помиті гриби почистити, порізати. Лук тушити в розтопленому вершковому маслі до м’якості (близько трьох хвилин), засипати борошно і тушити ще одну-дві хвилини. Додати дві ложки теплої води і збити масу міксером або блендером. Влити ще половину склянки води і молоко, при необхідності посолити і довести суміш до кипіння.
Покласти нарізані гриби і варити 15-20 хвилин. Влити вершки і проварити ще дві хвилини. Отриману суміш ще раз збити блендером або міксером. У готову страву можна додати порізану свіжу зелень.